Mastné kyseliny s krátkym reťazcom:
prepojenie stravy, mikrobiómu a imunity
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFAs) butyrát, propionát a acetát sú mikrobiálne metabolity. Ich dostupnosť v čreve a iných orgánoch je určená najmä environmentálnymi faktormi, akými sú strava a užívanie antibiotík, ktoré formujú rozmanitosť a metabolizmus mikrobiómu. SCFAs regulujú funkciu epitelovej bariéry ako aj slizničnú a systémovú imunitu prostredníctvom evolučne zachovaných procesov, ktoré zahŕňajú signalizáciu cez receptory spojené s G-proteínom alebo reguláciu aktivity históndeacetylázy. SCFAs pôvodom z čreva tiež priamo a nepriamo ovplyvňujú imunitu na extraintestinálnych miestach, akými sú pečeň, pľúca, reprodukčný trakt a mozog.
Faktory prostredia regulujú mikrobiálny metabolizmus
a diverzitu s účinkami na tvorbu SCFAs a zápal.
Ekológia črevného mikroprostredia

Kľúčové komentáre autorov
- Syntéza SCFAs súvisí s diétou, a to najmä s príjmom vlákniny v potrave a následnou fermentáciou prostredníctvom špecifických črevných mikróbov.
- SCFAs vstupujú do buniek hlavne prostredníctvom transportérov monokarboxylových kyselín (MCT1, MCT4, SMCT1, SMCT2) a pasívnou difúziou.
- SCFAs sa podieľajú na regulácii imunitného systému, zápalu, znížení náboru a migrácie imunitných buniek (makrofágy, neutrofily a dendritové bunky) a diferenciácii T buniek a B buniek.
- Medzi doteraz identifikované receptory pre SCFAs patria najmä GPR41, GPR43, GPR109A, Olfr-78 (u myší)/ OR51E2 (u človeka), PPARγ a AHR*.
- SCFAs inhibujú proliferáciu nádorových buniek a podporujú apoptózu.
- Pri zápalovej reakcii môžu SCFAs vykazovať v závislosti od situácie protizápalové alebo prozápalové účinky. Na základe existujúcich dôkazov sa javí, že výsledný efekt môže súvisieť s lokálnou koncentráciou SCFAs, dĺžkou uhlíkového reťazca SCFAs a aktiváciou relevantných receptorov.
- SCFAs môžu slúžiť na syntézu glukózy a lipidov. Prispievajú tak k homeostáze glukózy.
Závery
Vzhľadom na významnú úlohu SCFAs v munologických a zápalových procesoch môže byť suplementácia SCFAs účinnou stratégiou pre liečbu zápalových a imunitne prostredkovaných ochorení.
REFERENCIE
Mann ER, Lam YK, Uhlig HH. Short-chain fatty acids: linking diet, the microbiome and immunity. Nat Rev Immunol. 2024 Aug;24(8):577-595. doi: 10.1038/s41577-024-01014-8. Epub 2024 Apr 2. PMID: 38565643.
Lee HL, Shen H, Hwang IY, Ling H, Yew WS, Lee YS, Chang MW. Targeted Approaches for In Situ Gut Microbiome Manipulation. Genes (Basel). 2018 Jul 12;9(7):351. doi: 10.3390/genes9070351. PMID: 30002345; PMCID: PMC6071227.
Yao Y, Cai X, Fei W, Ye Y, Zhao M, Zheng C. The role of short-chain fatty acids in immunity, inflammation and metabolism. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(1):1-12. doi: 10.1080/10408398.2020.1854675. Epub 2020 Dec 1. PMID: 33261516.
*Receptory pre SCFAs:
AHR (aryl hydrokarb.nový receptor) – butyrát
GPR41 – propionát, butyrát, acetát (C3>C4>C2)
GPR43 – acetát, propionát, butyrát
GPR109A – butyrát
Olfr-78 / OR51E2 – acetát, propionát
PPARγ (receptor aktivovaný proliferátormi peroxizómov γ) – propionát, butyrát
Autori článku